Méér vacatures dan werklozen
De kranten staan de laatste tijd bol van informatie over onder andere de maatschappelijke effecten van de corona-crisis. Eén van de effecten die voor een deel aan de corona-crisis toe te schrijven zou zijn, is het groeiende personeelstekort. Er zijn steeds meer horecazaken die de deuren (gedeeltelijk) dicht moeten doen vanwege een groot gebrek aan personeel. Ook in andere sectoren neemt het personeelstekort toe tot nijpende proporties. Er zijn in bepaalde gebieden zelfs méér vacatures dan werklozen!
Investeer in ontwikkel- en doorgroeimogelijkheden
Een werkgever heeft er meer dan ooit belang bij om talent te behouden én om nieuw talent aan te trekken. Een marktconform salaris bieden, dat is niet meer genoeg. Nog meer van belang is het investeren in ontwikkel- en doorgroeimogelijkheden van medewerkers. Bijscholing en omscholing zijn namelijk relevanter dan ooit, voor zowel de werkgever als de werknemer. Alles valt of staat met een ”goed” personeelsbeleid, maar van de werkzoekende of werknemer wordt ook het nodige gevraagd. Om te beginnen heeft hij een realistisch zelfbeeld nodig: wat zijn voor hem belangrijke drijfveren en welke competenties heeft hij in huis? Waar wordt hij blij van, wat wil hij graag doen én wat kan hij gewoon ontzettend goed?
Kernkwaliteiten als oplossing voor groeiend personeelstekort
Om mensen meer inzicht te laten krijgen in zogenoemde kernkwaliteiten, heeft Daniël Ofman de zogenoemde methode van ‘Kernkwadranten’ ontwikkeld. Volgens Ofman heeft elk mens aangeboren eigenschappen die hem in positieve zin sterk onderscheiden van andere mensen. Deze kernkwaliteiten zijn niet zozeer cognitief van aard, omdat deze meer gebaseerd zijn op wezenlijke eigenschappen van een persoon. Deze eigenschappen zijn ontzettend sterk aanwezig in een individu en getuigen van een bepaald talent. Als je een kernkwaliteit weet te herkennen én in te zetten, dan gaat het werk vanzelf én levert het je positieve energie op! Van kernkwaliteiten kun je echter te véél van het goede tonen, en daarmee kun je in een zogenoemde ‘valkuil’ stappen. Elk mens heeft overigens diverse kernkwaliteiten.
Omgaan met tegengestelde eigenschappen
Interessant is dat je bij een ander persoon je vaak aan een eigenschap ergert die haaks staat op jouw eigen kernkwaliteit. Dit noemt hij een ‘allergie’. De les zit hem volgens hem dan in de zogenoemde ‘uitdaging’. Een uitdaging is het positieve tegenovergestelde van een valkuil. Als je in een uitdaging doorslaat, dan kom je juist weer in jouw allergie terecht. Een allergie is het negatieve tegenovergestelde van iemand zijn kernkwaliteit….
Een voorbeeld: wanneer jouw kernkwaliteit gedrevenheid is, dan kan dit doorslaan naar fanatisme (valkuil). Je reageert dan vaak ‘allergisch’ op mensen die passief gedrag vertonen, wat het tegenovergestelde is van jouw kernkwaliteit. De uitdaging hierin is dan juist om meer nuchterheid te leren tonen en jouw gedrevenheid hiermee te combineren.
Talent als natuurlijke krachtbron
Wat kun je hier nu mee? Vaak weten we prima wat ons aan een ander zo sterk ergert en we kunnen ook vrij snel benoemen waar we zelf vaak kritiek op krijgen, maar van onze kernkwaliteit zijn we vaak volledig onbewust (geworden). Dit terwijl onze kernkwaliteiten een natuurlijke krachtbron of hulpbron zijn! Kernkwaliteiten zijn een bron voor succes én plezier. Dit is niet alleen relevant voor een werkgever om te weten, maar ook voor de medewerker of werkzoekende zelf is dit van belang. Bijscholing of omscholing wordt een stuk gemakkelijker én succesvoller als een keuze gemaakt wordt waarbij een sterk beroep op de individuele kernkwaliteiten wordt gedaan, zeker als men zich ook bewust is van de bijbehorende valkuilen, uitdagingen én allergieën!
Coach inzetten bij carrièreswitch
Heb je te maken met een personeelstekort of ben je toe aan een carrièreswitch en kies je voor bijscholing of omscholing? Maak dan eens werk van het achterhalen van de kernkwaliteiten bij jouzelf of bij jouw medewerkers. Een coach kan hier je overigens ook prima bij ondersteunen. Het behouden, aantrekken en ontwikkelen van talent gaat een stuk gemakkelijker als je iemand laat doen waar hij goed in is én plezier in heeft!