Meer ontspannen leven? Dit is hoe je voor jezelf verschil kunt maken!

Allemaal kennen we wel die situaties waarin we het gevoel hebben dat we vooral zoveel moeten, maar zo weinig echt kunnen kiezen en betekenen. Die situaties waarin je moet handelen, maar je handen op je rug gebonden lijken te zijn. Dit is voor de gemiddelde mens niet bepaald iets dat energie geeft, dat enthousiast maakt en de flow in de dag brengt…… Het is echter mogelijk om dit soort situaties tijdig te signaleren en hier anders en meer oplossingsgericht mee om te gaan.

Stevey Covey, die onder andere het boek ‘De zeven eigenschappen van effectief leiderschap’ (2007) heeft geschreven, maakte een onderscheid voor dit soort situaties tussen de zogenoemde Cirkel van Betrokkenheid én de Cirkel van Invloed. Het verschil tussen beiden op tijd snappen, dat kan voor jouzelf een positief verschil maken!

De Cirkel van Betrokkenheid heeft betrekking op al die situaties in jouw leven waarbij je betrokken bent, terwijl je daar vaak niet expliciet zelf voor hebt gekozen. Je bent betrokken op jouw werk bij het behalen van deadlines, je zult toch echt zelf die belangrijke vergadering moeten bijwonen, je gezin verwacht dat er op tijd een leuke vakantie geboekt wordt voor in de zomer en je zieke partner, die kan al een week lang niet de kinderen naar school helpen brengen. Op de Cirkel van Betrokkenheid heb je geen (of weinig) invloed, maar je hebt er wel mee te maken.

Als deze situaties je overkomen, dan onderga je alle bijbehorende beslommeringen. Je werkt vol stress door aan die opdracht voor die deadline en je probeert dan maar zelf de kinderen telkens weg te brengen en op te halen voor zolang als dat nodig is. Tussendoor neem je ook maar aan die saaie vergadering deel, ook al kun je je het qua tijd eigenlijk helemaal niet permitteren. In dit geval werk je bijna lijdzaam je lijstje af… Het is zoals het is, je kunt niet anders….

Wanneer je de Cirkel van Betrokkenheid echter probeert te vertalen naar jouw eigen Cirkel van Invloed, dan maak je duidelijk verschil. Je partner is ziek en dáár heb je geen invloed op. Dat blijft zo. Je kunt echter  kijken waar je in die situatie wél invloed op hebt. Je komt bijvoorbeeld tot het inzicht dat je je schoonouders zou kunnen vragen om de kinderen een paar keer van school te halen en je besluit om toestemming te vragen om die vergadering online bij te wonen, zodat je een file en de nodige reistijd vermijden kunt. Je bent helaas niet de voorzitter (de planning en organisatie van de vergadering zit in zijn Cirkel van Invloed), dus een annulering zit er helaas niet in, maar wat kun je wèl aan die situatie veranderen voor jouzelf? Verminder stress en werk aan je mentale en emotionele gezondheid!

Als het leven je als het ware overkomt en je van de ene situatie in de ander terecht komt zonder dat je het gevoel hebt dat je wat in te brengen hebt, dan reageer je eigenlijk alleen. Je anticipeert niet. Je ‘zit’ dus  ‘vast’ in de Cirkel van Betrokkenheid. Wanneer je je daarentegen proactief opstelt en op tijd nadenkt over hoe je bepaalde situaties meer ontspannen kunt laten verlopen of hoe je deze voor jouzelf simpelweg meer effectief en plezierig kunt laten zijn, dan anticipéér je. Je reageert niet meer zozeer. Je handelt nu vanuit de Cirkel van Invloed.

Wil je meer ontspanning voor jouzelf creëren, minder op de automatische piloot leven en wil je meer voldoening in het dagelijkse leven ervaren? Bepaal dan op tijd hoe je verschillende situaties naar je hand kunt zetten. Waar heb jij invloed op in elke situatie? Wat kun jijzelf doen en beslissen? Wie heb je daarbij eventueel nodig? Maak hier een gewoonte van, want dan is er vast tijd om elke dag met een heerlijk verse kop koffie te beginnen en er eventjes echt van te kunnen genieten….. de dag overkomt je niet meer, je drukt er nu zelf een stempel op!

Share This