Mindfulness kan ook kort en krachtig zijn!

De lente is weer begonnen! Meer dan ooit is dit iets waar we naar uitkijken. Bijna letterlijk zijn we opgesloten geweest in ons huis en soms ook in onszelf. Een nieuw seizoen brengt echter kansen op vernieuwing en verandering met zich mee. Wat zijn wij daar aan toe!

De mens is de enige diersoort die de luxe heeft om te kúnnen reflecteren, maar in de waan van de dag is daarvoor vaak geen tijd. De kinderen moeten naar school, het werk wacht, het huishouden moet gedaan worden, vakanties moeten worden geboekt en natuurlijk moeten sociale contacten en de sport ook nog een plek in onze agenda krijgen. Voor je het weet, leef je op routine. Het is druk, druk.

Ontspanning is ontzettend belangrijk voor ieder zijn mentale én emotionele gezondheid, terwijl het ook sterk van invloed op ons ervaren levensgeluk is. Het geluk zit echter in de kleine momenten. Vaak zijn we ons in alle drukte daar onvoldoende van bewust. Eigenlijk is er helemaal niks anders dan het NU, er is niks anders dat ervaren kan worden dan het heden en er is eigenlijk niets dat belángrijker is dan het huidige moment. We weten het allemaal wel, maar ja…Vele boeken zijn er onderhand over vol geschreven, het trainingsaanbod is groter dan ooit.

Het boeddhisme staat aan de basis van wat wij tegenwoordig mindfulness noemen: het is voor veel mensen in eerste instantie een moment van bezinning, van rust, maar voor de boeddhisten is mindfulness de essentie van hun levensstijl. Rust, reflectie, meditatie en ontspanning en het heden gaan hierbij hand in hand. Daarbij hoort ook de overtuiging dat alles goed is zoals het is. Oordelen drukken immers vaak zwaar op onze schouders, ze doen ons teruggrijpen naar het verleden en vooruitblikken op de toekomst, maar ze leiden ons af van het enige dat eigenlijk telt en echt aanwezig is: het heden.

Dit is in eerste instantie makkelijker gezegd dan gedaan, zo lijkt het althans. Nu helpen gelukkig alle kleine beetjes al: het creëren van een rustmoment voor jezelf op dagelijkse basis in de vorm van ontspannende muziek, een heerlijke wandeling in de natuur of een korte geleide meditatie kunnen al heel veel verschil maken in jouw leven. Het hoeft allemaal niet zweverig te zijn en lang te duren!

Zelf maak ik graag gebruik van de korte meditaties van Jake Ducey, een icoon in de Verenigde Staten onderhand. Door elke dag ongeveer twintig minuten naar zijn meditaties te luisteren, ervaar ik al duidelijk meer rust. De meditatie brengt je in het nu. Het vraagt slechts om een bepaalde focus op de adem, op het lichaam, op de muziek, op de uitgesproken teksten en je voelt zowel fysiek als mentaal ontspanning ontstaan. En als het een keer niet zo goed lukt met die focus, dan is er ook niks aan de hand. Het is immers allesbehalve een wedstrijdje!

Begin dus eens in het klein en test voor jouzelf eens wat jou nou die dagelijkse ontspanning brengt: is dat die prachtige wandeling, die fantastische muziek van jouw favoriete zanger of geniet je juist van zo’n geleide meditatie van twintig minuten? Iedereen voelt zich bij iets anders het beste. Ervaar simpelweg eens wat jou een goed gevoel geeft en ontspanning brengt!

Share This